Lærebøker

1. Matematikkens historie 2. Fra de arabiske vise til Niels Henrik Abel.

Dette er bind 2 av et verk om matematikkens historie, der bind 1 kom ut i 2001, og er omtalt nedenfor, etter omtalen av Geometry.

Mer informasjon om Matematikkens historie 2.

Innholdsliste til bind 2 av Matematikkens historie.

Bestille Matematikkens historie 1.

Bestille Matematikkens historie 2.

2. Geometry. Our Cultural Heritage.

Boken, som er på engelsk, er en historisk innføring i geometri, skrevet for lærerutdanning og for interreserte ikke-matematikere som ønsker å få en "ny begynnelse" i sitt forhold til matematikk. Springer Verlag 2002. 378 sider.

Mer informasjon om Geometry. Our Cultural Heritage.

Anmeldese i MAA Online fra the Mathematical Association og America.

3. Matematikkens historie 1. Fra Babylon til mordet på hypatia.

Boken er det første bindet i et tobinds verk om matematikkens historie. Den gir en fremstilling av matematikkens historie fra forhistorisk tid og frem til slutten av den antikke perioden, symbolisert ved mordet på Hypatia. Dette mordet skjedde i Alexandria i 415 e.Kr. Hypatia er en av de første kvinnelige matematikerne vi vet om med sikkerhet, men det har nok vært mange andre før henne.  Fagbokforlaget 2001. 344 sider. 2. utgave 2008. 392 sider. Betydelig utvidet, med oppgaver og løsningsforslag.

Mer informasjon om Matematikkens historie 1. Omtale i Dagbladet.

4. Innføring i lineær algebra

Boken gir en innføring i lineær algebra, skrevet på norsk. Den går gjennom grunnleggende emner i en innføring i lineær algebra. Boken har mange kommenterte løsningsforslag til tidligere gitte eksamensoppgaver i dette emnet ved Universitetet i Bergen, og i et tilsvarende emne fra Norges Handeshøyskole. Fagbokforlaget 1999. 333 sider.

Forord, innholdsliste og en tekstside.

5. Tanker i Tiden. Læring og data, økonomi og matematikk

Boken handler om bruk av data i matematikklæring, og gir noen eksempler. Alma Mater Forlag, 1997. 132 sider.

Kort omtale av boken.

 

Utsolgt, men kan skaffes fra forfatteren.

6. Innføring i geometri. Fra Euklid til Mandelbrot.  Utsolgt, men kan skaffes fra forfatteren.

Boken gir en innføring i geometri, skrevet på norsk. Alma Mater forlag 1996 (Fagbokforlaget). 158 sider. Boken egner seg godt for lærere i skolen som ønsker å oppdatere seg på grunnleggende emner fra geometrien.  Boken "Geometry. Our Cultural Heritage" omtalt ovenfor gir en mer historisk fremstilling av geometrien og går mer i dybden.

Forord, innholdsliste og en tekstside.

 

7. Repetisjonshefte i lineær algebra

Boken inneholder en repetisjon av det vanlige pensum i lineær algebra ved Universitetet i Bergen, med detaljerte løsningsforslag til noen av eksamensoppgavene. Sigma Forlag, 1991. 109 sider. Utsolgt, men kan muligens skaffes av forfatteren.

8. Embeddinger, projektive invarianter og klassifikasjon

Denne boken er skrevet på engelsk, og utgitt i Mexico. Den er basert på forelesninger holdt i Mexico i 1975. Embeddings, Projective Invariants and Classifications. Monografias del Instituto de Matematicas, Universidad Nacional Autonoma de Mexico, Mexico, 1979.

9. Innføring i karakteristiske klasser

Denne boken er skrevet på spansk, og utgitt i Mexico. Den er basert på forelesninger holdt i Mexico i 1975. Introduccion a la Teoria de las Clases Caracteristicas en la Geometria Algebraica. Monografias del Instituto de Matematicas, Universidad Nacional Autonoma de Mexico, Mexico, 1978.