TBLRs høstlige ph.d.-utdanningskurs
Akademisk skriving – Tenkning og skrift i Bergen 25. og 26. sept. 2015 er nå blitt gjennomført.
Deltakere, abstracts, detaljprogram etc.: Se i menubar øverst, i sidebar, og nederst på siden.Først et raskt tilbakeblikk og oppdatering før kurset:
Nytt TBLR-kurssegment
Gjennom drift i over et decennium kan TBLR bokføre en lang rekke varierte kurstilbud – aktuelle emnespesifikke kurs, skrivekurs, så vel som kurs for ph.d-veiledere. Samtidig har TBLR uansett kurstype gjennomgående opprettholdt at en halvpart av hver samling, i tillegg til plenumsprogrammet, skal være viet ph.d.-studentenes kapittelutkast/papers, som i forskerskolen alltid får grunnleggende, seriøs, og både disiplinorientert og inter-estetisk perspektivering, produktive kommentarer og veiledende råd. – I de seneste årene har skrivekursene og kursene for veiledere av ulike grunner vært fraværende i TBLRs virke, og forskerskolen har i det store og hele basert seg på omfattende årlige emnefokuskurs for ph.d.-studentene, både i inn- og utland, det siste ikke minst i samarbeid med TBLR-stabens utstrakte internasjonale nettverk. For rekken av kurs som har vært arrangert til ph.d-studentenes beste, se TBLRs historiske nettside (nede til venstre på den siden, hvor de fleste av TBLR-kursene opp gjennom årene er opplistet og fremdeles er tilgjengelige). Jfr. samtidig TBLRs nåværende hovedwebsite.
Ikke minst gjennom en rekke innspill fra ph.d.-studentene selv, men også av medlems-organisatoriske og finansielle grunner, besluttet imidlertid TBLRs nasjonale styre i januar 2015 i første omgang å gjenetablere et årlig Akademisk skrivekurs for landets ph.d.-studenter, i tillegg til det årlige emnefokuskurset. Det første kurset i denne nye serien lyses ut nedenfor. TBLRs skrivekurs er i utgangspunktet tenkt som en nasjonal høstsemester-samling, som så vil lede videre fram mot det også årlige, internasjonale emnefokuskurset, som vanligvis arrangeres i løpet av januar måned. Det er med stor glede TBLR med dette lyser ut H2015-kurset i Akademisk skriving, hvor det har lykkes oss å få noen av landets fremste, både nasjonalt og internasjonalt, som samarbeidspartnere. Kurset vil befatte seg med en rekke aspekter ved akademisk skriving, ikke minst forholdet mellom empiri, sansning, refleksjon, skrift, skriving, forskningsmetodikk, og kunnskapsproduksjon, og den erfaringen som springer ut av dette komplekset.
UTLYSNING – Kurs i Bergen ultimo september 2015:
Nasjonalt TBLR ph.d.-forskerutdanningskurs i litterære og estetiske fag,
Bergen, 25. og 26. september 2015
Akademisk skriving – Tenkning og skrift
Om forskning, kunnskapsutvikling, utformning
og avhandlingsspråk
i ph.d.-prosjektarbeidet
(Kombinert emnefokus-kurs og avhandlings/kapittel/paper-seminar)
(A) KEYNOTE-FORELESNINGER
(1) Professor ANDERS JOHANSEN (Infomedia, UiB):
”Å tenke seg om skriftlig”
Kunnskapsutvikling er skrivearbeid. Mange kjenner skriftspråket som sitt viktigste forskningsverktøy. Det er gjennom utformingen av teksten, i stort og i smått, at vi klargjør våre inntrykk, forlenger våre tankerekker, organiserer oppdagelsen av stoffet. Men denne siden av arbeidet vårt er underbelyst. I metodelitteraturen står det lite om hva som skjer når vi skriver. Med dette innlegget vil Anders Johansen bøte på dette ved å invitere til erfaringsutveksling om forskningarbeid og språkbehandling. Er skrivemåter også vitenskapelige metoder, spør han; kan litterære kvaliteter oppfattes som faglige ressurser? Anders Johansen har bidratt med og i bl.a. to bøker som tar disse spørsmålene opp til grunnleggende og lærerik diskusjon: Skriv! Håndverk i sakprosa (2009), og (red.) Kunnskapens språk. Skrivearbeid som forskningsmetode (2012).
(2) Forsker, forfatter, redaktør og kritiker, dr. art. ØYVIND VÅGNES:
”Skriveerfaringer – med særlig fokus på arbeidet med monografien Zaprudered: The Kennedy Assassination Film in Visual Culture (2011)”
I innlegget sitt reflekterer Øyvind Vågnes over forholdet mellom sansning, refleksjon, skrift og kunnskap i arbeidet med publiseringsformer i kulturen og i humaniora. Disse spenner fra anmeldelsen og kritikken, over essayet og sakprosaen, det skjønnlitterære og visuelle verket, til den akademiske artikkelen og monografien. Vågnes gir til beste av sine sammensatte erfaringer med skrift, erkjennelse og med å skrive, med bakgrunn i sin vidtfavnende forskning og formidling. Bakgrunnen rommer på samme tid både disiplinorientert og tverrfaglig viten og erfaring (bl.a. visuell kultur, medievitenskap, tegneserier, rytmisk musikk, amerikansk og nordisk litteraturvitenskap), og egenskapen av å være både kunst-, medie- og kulturviter og selv skjønnlitterær forfatter.
(B) PAPER-SESJONER
(Fritt emnevalg; gjerne primært kapittelutkast fra pågående ph.d.-avhandlingsarbeid.)
Doktorandene, sammen med TBLR's vitenskapelige stab, gjesteforeleserne, og veiledere.
Praktiske opplysninger:
Om gjesteforeleserne:
ANDERS JOHANSEN (1) – (2) – (3) –– ØYVIND VÅGNES (1) – (2) – (3)
Det er to av Norges fremste på kursemnet, nasjonalt og internasjonalt, som det har lykkes oss å få som medarbeidere på denne TBLR-samlingen. Kjenn din besøkelsestid, for både ditt og andres arbeid, og meld deg på.
Tider/steder:
Fredag 25. sept. kl 10.00–17.30 i Sem.rom 301, 3. etg. i HF-bygget/Sydnesplassen 7;
Lørdag 26. sept. kl 09.00-14.00 i Sem.rom 301, 3. etg. i HF-bygget/Sydnesplassen 7 (+ sem.rom 371).
Kurset er åpent for:
Ph.d.-studenter i litterære og estetiske fag fra TBLRs medlemsinstitusjoner (UiB, NTNU, UiA, UiS, UiT) inkl. TBLRs samarbeidsinstitutt ved UiO. Kurset ønsker også ph.d.-studentenes veiledere velkommen. (Tips din veileder om utlysningen.)
Kurspensum: Se nedenfor og her.
Kursets arbeidsspråk: Nordisk
(men ph.d.-arbeider på utenlandske språk ønskes selvsagt velkommen).
Påmeldingsfrist: Søndag 9. august 2015.
Deltar du med paper, må du sammen med påmeldingen legge ved et ca. halv-sides abstract. – Opplys ved påmeldingen om du er vegetarianer.
Påmelding til: lars.saetre@uib.no og knut.eliassen@ntnu.no.
Send påmeldingen med abstract-vedlegg til begge e-postadresser samtidig.
Oppgi ved påmeldingen også postadressen din, slik at vi kan sende deg noen av pensumtekstene pr snail-mail.
Innleveringsfrist for påmeldte papers: Fredag 4. september 2015.
Studiepoeng: 5 stp med paper; 2 stp uten paper.
Kost / losji:
Overnatting tilreisende på Hotel Scandic Byparken, Christies gate 5-7.
TBLR dekker lunsj to dager, middag fredagen, samt (for tilreisende) hotell m/ frokost én natt (fredag til lørdag). TBLR har reservert rommene for de tilreisende deltakerne på Hotel Scandic Byparken, Christies gate 5-7, Bergen. Se igjennom booking-listen. (Ønskes utvidet hotellopphold (da for egen regning), kontakt kursarrangøren.) Som vanlig må tilreisende ph.d.-studenter selv dekke reisen gjennom egne driftsmidler.
TBLRs hjemmeside: her.
Skrivekursets direkte website: her.
Sjekk inn for stadige oppdateringer.
Kursopplegg:
(Det blir utarbeidet detaljert timeplan etter påmeldingsfristens utløp.)
25. september fra kl 10.00 – 17.30 (med innlagte pauser, og lunsj i Sydneshaugen-kantinen):
Anders Johansen holder innlegget ”Å tenke seg om skriftlig”, deretter åpner vi for plenumsdiskusjon. Vi håper at så mange som mulig vil bidra i diskusjonen, både med egne erfaringer fra, og med spørsmål, kommentarer, problemer hhv. problemstillinger til belysning av emneområdet i forhold til sine egne pågående prosjekter og arbeidet med dem. – Lunsj 12.30-13.30. – Etter lunsj holder Øyvind Vågnes innlegget ”Skriveerfaringer”, som også etterfølges av tilsvarende bred plenumsdiskusjon. – Deretter starter vi, også i plenum, på paper-seminaret denne fredagen, med diskusjon av, kommentarer og spørsmål til og framlegg overfor de forhåndsinnleverte ph.d.-paperne, som diskuteres med forfatteren. (Pensumtekstene så vel som de forhåndsinnleverte paper’ne distribueres pr e/post i god tid på forhånd; se pilpunktene nedenfor.) Følg med og hold deg oppdatert. – Husk at du kan delta enten som allmenn kursdeltaker, eller som kursdeltaker med paper.) – Om kvelden: Festmiddag for alle kursdeltakere i restauranten på Hotel Scandic Byparken, Chrs0ties gate 5-7, kl 19.30.
26. september fra kl 09.00 – 14.00 (med innlagte pauser, og lunsj i HF-bygget):
Dagen arrangeres som et avhandlings/kapittel/paper-seminar (fritt emnevalg, gjerne kapittelutkast), paperlengder på fra 10 til 15 til maks. 20 sider, dobbelt linjeavstand. Både works-in-progress og mer ferdige kapitler ønskes velkommen; bli med fra det stadiet du er på i løpet. Paper’ne vil bli distribuert til deltakerne i god tid og leses av alle seminardeltakerne på forhånd. I selve seminaret presenteres hvert paper-bidrag først kort av forfatteren (muntlig, 5-7 min. – gjerne som en kontekstualisering). Deretter kommenteres og diskuteres det med forfatteren av de øvrige kursdeltakerne (gjerne med referanser til læringspunkter fra kursets første dag), dvs. de øvrige stipendiatdeltakerne, gjesteforeleserne (som vil sirkulere), TBLRs vitenskapelige stab, og eventuelle veiledere. I fall mange påmeldte stipendiater/papers, deler vi inn i parallelle emnegrupper. – NB: Antallet påmeldte og innsendte papers gjør at vi kan behandle dem alle i plenum, bortsett fra to papers fra 10:00–11:00 på lørdagen (Staurseth's og Sandnes'): Disse diskuteres i to separate grupper basert på – hhv. – germanistiske og nordisk/anglo-amerikanske kompetanser. Germanistisk gruppe går til sem.rom 371 i HF-bygget (samme etasje; mens den andre gruppen blir værende i sem.rom 301 gjennom denne timen.